Je komt er niet meer mee weg om een leuke creatieve advertentie of commercial op het juiste moment in het juiste medium te pluggen. In dit digitale tijdperk is een merk een van de 6 triljoen resultaten van een zoekmachine. Als je niet op de eerste pagina zit, heb je pech. Geen mens die je ziet. En nee, die leuke 50% discount helpt ook niet; iedereen strooit met korting.

Branding stelt marcom-professionals op de proef. Het bouwen van merken gaat over vertrouwen, over inhoud en meetbare resultaten. Reclame kan iedereen maken, content ook, maar werk waarmee je mensen bindt en leads omzet in sales, is andere koek.

Reclame is ook niet langer synoniem aan marketing. Een advertentie of commercial maakt deel uit van een strategie die complexer en veelomvattender is dan ooit. Communicatie 3.0 gaat om relevantie, geloofwaardigheid en een waardevolle ervaringen. Waar sta je voor? Welke impact wil je maken?

The Bank of Åland koos voor het milieu. Åland is een eiland in de Baltische Zee. Om de zee schoon en vol leven te houden, startte de bank het Baltic Sea Project en lanceerde ze de Åland Index om klanten bewust te maken van de invloed die een transactie op het milieu heeft. De afschriften van de biologisch afbreekbare creditcard herinnerden de klant aan de ecologische voetafdruk van elke aankoop en de werkelijke kosten van de transactie. Het milieubewustzijn groeide met ruim 300% en creditcardhouders compenseerden de schade van CO2-uitstoot uit eigen vrije wil, omdat ze zich verbonden voelen met de Baltische Zee en de noodzaak van verandering zijn gaan inzien. Bekijk hier de casefilm.

Het is de mix

Voor mij is dit een staaltje creatief denken dat vaker vertoond mag worden. De mix van data, klantgerichtheid, creativiteit en high tech leidt tot waanzinnige vondsten. Zo kreeg een groot Amerikaans kabeltelevisie- en communicatiebedrijf dank zij kunstmatige intelligentie (AI) een duidelijk beeld van het bezoekersgedrag. Toen het bedrijf de koopvoornemens van klanten leerde doorgronden, kon het de content nog meer personaliseren, met 15% hogere omzet als gevolg.

Ook de Nederlandse telecomprovider Simpel heeft AI ingezet om te onderzoeken waarom zoveel bezoekers niet voldoende hadden aan de online selfservice. De uitkomsten stelden het bedrijf in staat om de website te verbeteren en het aantal telefoontjes naar het (voor Simpel) dure callcenter met 32% te verminderen. 

Tech kleurt het leven

Een paar jaar geleden vroegen we onszelf nog af welke techgigant de Battle of the Eco-systems zou gaan winnen. The winner takes it all, maar er zijn wel duizend winnaars. Je ziet juist dat samenwerkingen worden opgezocht en netwerken worden geknoopt om de beste oplossingen te bedenken. Amazon en Microsoft hebben een partnership gesloten voor hun digitale assistenten Alexa en Cortana. Zij lopen voor op wat komen gaat. 66% van de 18-26-jarigen gebruikt nu al digitale assistenten op hun telefoon. In 2020 gaat 50% van de zoekopdrachten via de voice.

Kun je het bijhouden?

De ontwikkelingen zijn inspirerend om te volgen en het is fantastisch om voorop te lopen. Maar de innovaties gaan zo snel, dat het voor 1 mens onmogelijk is om ze bij te houden. Dat is ook niet erg. Door allerhande expertises in je netwerk op te nemen, heb je altijd toegang tot de laatste trends. Bovendien is het een prettige gedachte dat het gros van de mensen in 2020 ouder is dan 26 en zelfs dan 35 jaar. En die mensen verwachten andere dingen van een merk dan de adolescenten doen.

Blijf mensen raken

Blijf daarom zoveel mogelijk gegevens verzamelen. Analyseer en interpreteer. Maak gedetailleerde omschrijvingen van klanten, hun voorkeuren, hun hoofdpijnen en verleidingen. Zoom in op persoonsniveau en wees sociaal of maatschappelijk relevant, zoals Whirlpool in de VS. Het witgoedbedrijf lanceerde het ‘care counts’ programma en installeerde wasmachines op scholen met veel spijbelende leerlingen. Het bedrijf speelde in op het inzicht dat kinderen school sneller mijden als ze geen schone kleren hebben. De wasmachines werden uitgerust met een device waarop leerlingen hun id-nummers moesten intoetsen alvorens ze konden wassen. 90% van de leerlingen was vaker aanwezig. Zelfs hardcore wegblijvers kwamen op jaarbasis ruim twee weken langer naar school. Maar het meest opvallend was de toename van sociale cohesie. Kinderen werden niet meer uitgesloten en klassen opereerden als eenheid. Tot blijdschap van school en de ouders. Bekijk hier de casefilm.

Zo’n benadering is weer eens iets anders dan een wasmachine die lekker wit wast en op hoge toeren centrifugeert. Whirlpool kiest voor intense, duurzame klantrelaties. Branding met impact. Communicatie 3.0.

 

Comment